Ordlista

Bigning
Inpressat veck i pappret. Tekniken används när pappret är för tjockt för falsning, eller när papprets fiberriktning gör att pappret riskerar att spricka.
CMYK
(Cyan Magenta Yellow Keycolor (svart) Tryckteknikens grundfärger plus svart. Fyrfärgstryck.
Dekorfärg/PMS
PMS-skalan (Pantone Matching System)  är ett färgsystem för dekorfärger där varje färg representeras av ett unikt namn och/eller nummer. Dessa färger finns återgivna i färgkataloger på olika papperstyper. Ange bara vilket PMS-nr ni önskar så ser vi till att ni får rätt färg på era trycksaker. Ni kan också sända oss en referensbild/trycksak så ser vi till att det blir rätt färg.
DPI
(Dots Per Inch) Enhet för utskriftsupplösning.
EPS
(Encapsulated PostScript) Filformat för bilder.
Falsning
Vikning av pappret.
Font/typsnitt
Typsnitt, teckensnitt eller stilsort avser en uppsättning bokstäver, siffror och tecken med ett karakteristiskt och genomgående utseende och ett gemensamt namn.
Format
Själva storleken på den färdiga produkten.
ICC
(International Color Consortium) Sammanslutning (bildad 1993) som verkar för bättre färghantering med gemensam standard, den s k ICC-profilen. Denna bygger på följande tre enheter: Referensfärgrymd , Enhetsprofiler och Färgmatchning mellan färgrymder. Grundare och anslutna till ICC är bl a Adobe, Agfa, Apple, Canon, Dainippon, Fuji, Kodak, Linotype Hell, Microsoft, Pantone, Scitex och Xerox. Till ICC hör också Color Management Framework som handhar färgstyrningsfunktionerna i valfritt operativsystem.
JPG
(Joint Photograpic experts Group) Filformat för bilder. Detta formatet komprimerar bilderna för att få ner filstorleken. Komprimeringen innebär att den tappar i kvalitet.
Paginering
Numrering
Crossmedia
Eller även kallad Parallellpublicering är marknadsföring där ni kan dra nytta av både online- och offline-media för att bygga unika och dynamiska kampanjer och inbjudningar. Kombinera tryckta utskick med kommunikation via e-post, personaliserade hemsidor (PURL) och SMS-kommunikation. Resultatet av crossmedia/parallellpublicering i kombination med personalisering ger ökad svarsfrekvens.
Databas
En mängd till varandra relaterade data som kan nås med hjälp av en mängd tolkningsregler och rapportgeneratorer. Relationsdatabaser ger störst möjligheter att söka och arbeta med data.
Direktreklam
Reklam som direktdistribueras via post, utdelning etc. Indelas i ADR (adresserad) och ODR (oadresserad).
PDF

(Portable Document Format) Ett filformat som samlar allt i ett dokument till en fil. Denna kan sedan visas på alla datorer som har stöd för Acrobat PDF.

PPI
(Pixel Per Inch) Enhet för bildupplösning.
RGB
(Red, Green, Blue) Färgsystem för att återge färger på bildskärmar.
RIP
(Raster Image Processor) Beräknar och rastrerar sidor för utskrift.
Set
Flera blad som sitter ihop. Framförallt sätts de ihop via lim eller häftklammer.
TIFF
(Tagged Image File) Filformat för bilder.
DIGITAL/OFFSETTRYCK
En digitalpress liknas vid en större, snabbare och bättre skrivare. Vid digitaltryck produceras inte någon film eller tryckplåt för trycket, utan filerna skickas direkt från datorn till pressen. För offsettryck används tryckplåtar som måste framställas och laddas i pressen innan tryck.